Wednesday, April 15, 2009

Tahniah boleh, tapi ikon jangan

Tahniah kepada pemenang Anugerah Bintang Popular Berita Harian 08 yang diadakan di Genting Highlands Ahad lalu. Tahniah kepada Raja Lawak musim 2, Nabil kerana dipilih oleh pembaca sebagai Artis/ Bintang Paling Popular.

Hiburan, lagu-lagu, filem-filem merupakan satu kepuasan dalam naluri manusia. Itu memang tak dinafikan. Ya, hiburan yang kita perlukan namun bukan pesta hiburan yang melampau kita perlukan. Ya, kita ingin mendengar lagu-lagu, melihat filem-filem namun bukan lagu-lagu, filem-filem yang melalaikan yang kita inginkan.

Bagaimana kita ingin membentuk generasi masa hadapan sedangkan bakal generasi masa hadapan dihidangkan dengan ‘scene-scene’ yang tidak boleh menjana pemikiran dan intelektual malah jauh sekali untuk menjana pahala untuk selepas kematian. Mana mungkin berpeluk-peluk dengan yang bukan muhrim, pakaian mendedah boleh mencetuskan pemikiran dan membangunkan modal insan. Mana mungkin apabila pelakon-pelakon yang menang atas tiket filem atau drama yang penuh dengan ‘scene-scene’ yang menjana dosa mampu menjadi ikon kepada anak muda dalam menjana pemikiran mereka.

Sebab itu, jangan berasa hairan apatah lagi merasa pelik apabila ‘mereka-mereka’ inilah ikon anak-anak muda kita sekarang. Jangankan anak muda, anak tua, anak-anak turut menjadikan mereka ikon. Ke mana sudah tokoh-tokoh yang perlu dijadikan ikon? Jauh sekali nak jadikan manusia yang tidak pernah kita jumpa tapi paling kita sayang untuk dijadikan ikon. Paling malang tak kenal siapa itu Muhammad Bin Abdullah (Rasulullah).

Kalau kita tak kenal Al-fatih, kalau tak kenal Mus’ab, siapa itu Abu Talhah, tak mahu mengikut Khalid Al-walid, tak suka Tok Guru Nik Aziz, Tok Guru haji Hadi sekalipun, paling kurang pun, ambillah tok Imam kampong sendiri untuk di jadikan ikon berbanding ‘mereka-mereka’ yang ada.

No comments: